5 ianuarie 2021

  • EFSA lucrează pentru protejarea albinelor și modelarea viitorului evaluării riscurilor de mediu

Primul jurnal publicat in 2021 de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) se refera la problematica riscurilor pesticidelor utilizate in agricultura asupra populatiilor de albine. Uniunea Europeana continua demersurile in atingerea obiectivului sau pentru un viitor durabil si  neutru din punct de vedere climatic. Pactul Verde al Comisiei Europene (Green Deal Project), un pas important in aceasta directie, are ca obiectiv central  protectia biodiversitatii Uniunii Europene (UE) si durabilitatea ecosistemelor sale. Reducerea utilizarii pesticidelor si a riscului pe care il au acestea asupra mediului si stoparea declinului populatiilor de insecte polenizatoare sunt doua din actiunile incluse in  strategiile Farm to Fork si Biodiversitate, incluse in Green Deal. Oamenii de stiinta EFSA depun eforturi pentru a ajuta la abordarea acestor provocari, eforturi ce se vor concretiza in 2021 prin publicarea  a două importante rapoarte stiintifice. Primul raport va viza revizuirea documentului ghid din 2013 cu privire la evaluarea riscului pesticidelor asupra albinele producatoare de miere, bondarilor și albinelor izolate, iar al doilea va raspunde la solicitarea de aviz stiintific  a Parlamentului European cu privire la dezvoltarea unei abordari integrate si holistice pentru evaluarea riscului de mediu (ERA) a mai multor factori de stres asupra populatiilor de albine, cunoscut sub numele de proiectul MUST-B.

 

1 ianuarie 2021

  • BREXIT- Se modifica reglementarile  privind siguranta si performanta produselor

De la 1 ianuarie 2021 Marea Britanie (Anglia, Scotia, Tara Galilor) si Irlanda de Nord, ca tara terta a Uniunii Europene, are noi reglementari privind siguranta si performanta produselor. Cei care intentioneaza sa comercializeze produse pe piata britanica, de la echipamente medicale, masini, echipamente electrice, alimente, materiale de constructie, etc., trebuie sa se informeze cu privire la aceste modificari.

Orice produs care este vandut in Marea Britanie sub marca CE poate fi afectat. Perioada de tranzitie ce a urmat iesirii Marii Britanii din UE s-a incheiat la 1 ianuarie 2012. Din acest moment reglementarile cerute de marca CE se vor modifica in Marea Britanie dupa modele specifice britanice.

Marcajul CE  va mai fi acceptat pe produse doar pana la sfarsitul lui 2021, cu exceptii specifice pentru dispozitivele medicale pentru care termenul este jumatatea anului 2023. Acesta va fi înlocuit de marcajul UKCA.

Totusi acordul incheiat cu UE permite Irlandei de Nord (care are un statut diferit de restul Regatului Unit) sa ramana pe teritoriul vamal al Regatului Unit si  sa beneficieze, in acelasi timp, de piata unica europeana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *