• Standard nou pentru laboratoarele de control alimente si furaje

A fost publicat  nou standard privind metodologia aplicata in laboratoarele de control al alimente  si furaje. Este vorba de SR EN ISO 16140-3:2021 – Microbiologia lantului alimentar. Validarea metodelor. Partea 3: Protocol pentru verificarea intr-un singur laborator a metodelor de referinta si a metodelor alternative validate . Acesta cuprinde  protocolul pentru verificare a metodelor de referinta si a metodelor alternative validate intr-un laborator. Standardul se aplica validarii metodelor utilizate pentru analiza, confirmarea si clasificarea microorganismelor in produsele destinate consumului uman si hranei animalelor, in probele de mediu din domeniul productiei de alimente si furaje si in cadrul esantionarii din etapa de productie primara.

  • 03.02.2021

Planuri privind etichetarea alimentelor la nivel european

Conform planului de actiune privind strategia UE „from farm to fork”, Comisia Europeana are ca obiectiv sa prezinte pana la sfarsitul anului 2022 o propunere de reglementare privind etichetarea nutritionala a alimentelor armonizata, cu scopul de a restrictiona alimentele bogate in zaharuri, sare, grasimi. Comisia Europeana a solicitat EFSA sa pregateasca opinii stiintifice cu  privire la nutrientii importanti pentru sanatatea publica, inclusiv componentele non-nutritive ale alimentelor ( energie, fibre dietetice, etc), grupuri alimentare ce au rol important in dieta populatiei europene, criterii in alegerea nutrientilor si a altor componente non-nutritive ale alimentelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *